Sağlıklı, verimli tarım için.....
Belgelerimizi İnceleyebilirsiniz.
Ticari üretimde kompost yapımında ham madde olarak fermente edilmiş büyükbaş hayvan gübresi tercih edilir. Yumurta kabuğu solucanların ihtiyaç duyduğu vitaminleri alabildikleri önemli besinlerden biridir.Solucanların çok sevdiği yumurta kabuğu komposta eklenecek besinlerin başında gelmektedir. Kahve telvesi,çay posası,mısır koçanı yaprakları beslediğiniz solucanların sevebileceği diğer yiyeceklerden bazılarıdır.
Özellikle evlerde hobi amaçlı beslenen Solucanlar; meyve ve sebze atıklarını da severler ancak bu sebze ve meyvelerişn asit içermemesine dikkat edilmelidir.Özellikle turunçgiller yüksek oranda asit içerdiği için solucanlara verilmemesi gereken besin maddeleri arasında yer alır.Kavun,elma,muz gibi besinlerin artıkları solucanların beslenmesine yararlı olan meyvelerin arasında yer alır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler solucanlarınızın tüketecekleri ve tüketmelerinin yararlı olduğu besinlerdir.
Solucanların büyüme sürecinde sebze meyve gibi besinlerin yanı sıra karton bazlı ürünlere de ihtiyaçları bulunur.Kahverengi gıdalar olarak tanımlanan karton parçası , gazete kağıdı, yarısı yanan hayvan gübresi gibi ürünleri de solucanlarınıza vermeniz gerekmektedir.
Solucanlarınıza vermemeniz gereken gıdaların en başında belirittiğimiz üzere turunçgiller bulunur.Ancak tuzlu ve baharatlı yiyecek atıkları,yağlı yemek artıkları,et ve süt bazlı besinler solucanlarınıza zarar vereceğinden kesinlikle kompostunuza katılmaması gerekir.Patates ve domates gibi besinlerin ise çekirdek ve filizleri solucanlar tarafından öğütülemeyeceğinden üretim kabınızda filizlenmeye neden olacaklardır.Bu durum solucanlarınıza zarar vermese bile iyi kalitede gübre elde etmek için bu filizleri temizlemeniz gerekir.Bu nedenle domates yada patates vermeniz önerilmemektedir. Verilecek tüm besinleri küçük parçalar halinde solucanlara vermeniz daha kolay sindirilmesini sağlar bu nedenle büyük yiyecek parçaları yerine küçültülen parçaları eklemelisiniz.
1000 adet solucanın 500-750 gram yiyeceği bir günde tükettiğini düşünürseniz solucan sayınıza bağlı olarak uygun miktarda besini solucan yetiştirme kabına eklemelisiniz. Solucan yetiştirme kabında koku oluşması doğru bir beslenme yapmamanızın göstergesidir.Solucanlara verdiğiniz besinin tüketilmemesi yani fazla miktarda yiyecek eklenmesi besinlerin çürüyüp koku yapmasına neden olur. Ayrıca kolay bir tüketim süreci ve üretim kabının sineklere davet çıkarmaması için yiyeceklerinizi karışımın 5 cm kadar altına gömmeniz daha avantajlı olacaktır.