ÜRÜNE GÖRE KULLANIMLAR

 

MEYVE AĞACI DİKİM VE SONRASI GÜBRELEME :    

    

TÜPLÜ FİDAN DİKİMİ :

Açılan çukur içine 2 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur. Gübrenin üzerine tüplü fidan dikilir ve üzeri toprakla kapatılır. Can suyu ile sulanır.

AÇIK KÖK FİDAN DİKİMİ :

Açılan çukur içine 2 kg.Cankar Katı Solucan Gübresi konulur.Gübrenin üzerine 5 cm.kalınlığında toprak dökülür.Fidanın köklerinin gübreyle doğrudan teması önlenir. Fidan dikilerek çukur toprakla kapatılır.Can suyu ile sulanır.

GÜBRELEME DÖNEMLERİ :

CANKAR KATI SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIMI :

Meyve ağaçları Kasım ayında olmak üzere yılda 1 kez Cankar Katı Solucan Gübresiyle  gübrelenir.

Ağacın dal izdüşümüne denk gelecek şekilde etrafını taç şeklinde çevreleyen 15-20 cm. derinliğinde ve 15-20 cm genişliğinde çukur kazılır.  

 

·        1-3 yaşlarındaki ağaçlarda : 2 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

 

·        3-5 yaşlarındaki ağaçlarda :  4 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

 

·       5 yaş ve üzerindeki ağaçlarda : 4-6 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

 

Geniş alanlarda traktörle çukurların açılması gerekirse;  aşağıdaki şekilde 15-20 cm genişlik ve 15-20 cm derinlikte ve mümkün olduğunca dal izdüşümlerine yakın olacak şekilde gübreleme çukurları açılabilir.

CANKAR SIVI SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIMI :

1.Uygulama : hava sıcaklıklarına göre Şubat veya Mart ayında ağaçlar uyanmadan önce 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak dallara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

2.Uygulama : Ağaçlarda yapraklanma ve çiçeklenme başladığında 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak dallara ve yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

3.Uygulama : Meyve tutumundan sonra 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak Dallara ve yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

4.Uygulama : Meyve gelişimi esnasında Damlama yöntemiyle 1 Dönüme 1,5 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi kullanılır. Aynı zamanda 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

5.Uygulama : Meyvelerde renk değişimi oluşmaya başladığında 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

NOT : Yılda bir kez Cankar Katı Solucan Gübresi ve beş kez Cankar Sıvı Solucan Gübresi Uygulaması gerçekleştirildiği taktirde; hastalıklara ve olumsuz hava koşullarına karşı dirençli ağaçlar, meyvelerde %30 ‘a varan verim artışı, İç doluluğu, renk , aroma kalitesinde yükselme , Hasat sonrası depolama ömründe uzama sağlanmaktadır.

CEVİZDE UYGULAMA :

DİKİM :

TÜPLÜ FİDAN DİKİMİ :

Açılan çukur içine 2 Kg. Cankar Katı Solucan gübresi konulur. Gübrenin üzerine tüplü fidan dikilir ve üzeri toprakla kapatılır. Can suyu ile sulanır.

AÇIK KÖK FİDAN DİKİMİ :

Açılan çukur içine 2 kg.Cankar Katı Solucan Gübresi konulur.Gübrenin üzerine 5 cm.kalınlığında toprak dökülür.Fidanın köklerinin gübreyle doğrudan teması önlenir.Fidan dikilerek çukur toprakla kapatılır.Can suyu ile sulanır.

GÜBRELEME DÖNEMLERİ : Ceviz ağaçları “Ekim-Kasım” ve “Mart-Nisan” ayları arasında olmak üzere yılda 2 kez gübrelenir.

KULLANIM ŞEKİLLERİ VE ORANLARI :

CANKAR KATI SOLUCAN GÜBRESİ :

Gübre Kullanımı öncesinde ağacın kökleri etrafında oluşmuş olan yabani otların temizlenmesi gerekir.

Her iki gübreleme döneminde de ; ağacın dal izdüşümüne denk gelecek şekilde etrafını taç şeklinde çevreleyen        15-20 cm. derinliğinde ve 15-20 cm genişliğinde çukur kazılır.   

İlk 6 yaşına kadar ağaca her gübreleme de 2 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi  konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

Sonraki yıllarda ağacın her yaşı için 300 gr. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur.

Ağacın maksimum verimliliğe ulaştığı yaşından sonrasında gübre miktarı arttırılmaz. Her yıl aynı miktarda gübre kullanılır.

Örnek: 10 yaşında bir ağaç için 10 X 300 = 3 kg. Cankar Katı Solucan Gübresi  uygulanır.

Geniş alanlarda traktörle çukurların açılması gerekirse;  aşağıdaki şekilde 15-20 cm genişlik ve 15-20 cm derinlikte ve mümkün olduğunca dal izdüşümlerine yakın olacak şekilde gübreleme çukurları açılabilir.

 

CANKAR SIVI SOLUCAN GÜBRESİ :

Tıpkı Cankar Katı Solucan Gübresinde olduğu gibi ; Ekim-Kasım ve Mart-Nisan ayları arasında olmak üzere yılda 2 kez ağaçlara uygulanır.

1 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi 200 litre klorsuz suyla karıştırılır. Ağacın her yaşı için 0,5 litre suyla karışmış gübre kullanılır.

ÖRNEK : 6 yaşında 100 adet ağaçtan oluşan bir bölgede;

6 x 0,5 = 300 litre ağaç başına

300 x 100 = 30.000 litre su+gübre

30.000 /200 litre = 150 litre Cankar Sıvı solucan gübresi kullanılması gerekir.

Sıvı gübre ;

a)       İlk 5 yaşına kadar Damlama yöntemiyle ağacın köklerinden

b)      5.yaşından sonra hem kökten hem de Pompa ile püskürtme yöntemiyle dal ve yapraklarından yapılabilir.

Gübrenin kullanımı sonrası ağacın 6-24 saat içerisinde bir kez sulanması gerekir.

ÖNEMLİ ** :  Kışları sert geçen ve don olaylarının yaşandığı bölgelerde Ağaçlarda Ekim-Kasım aylarında Katı solucan gübresinin kullanılması yeterlidir. Bu aylarda kullanılan Sıvı Solucan Gübresi dallara su taşınımının devam etmesini sağlıyacağından donmaya sebeb olabilir.  

ZEYTİNDE UYGULAMA :

DİKİM :

Zeytin ağaçları yöreye göre değişkenlik göstererek  Ocak-Şubat veya Mart aylarında dikilir.

TÜPLÜ FİDAN DİKİMİ :

Açılan çukur içine 2 Kg. Cankar Katı Solucan gübresi konulur. Gübrenin üzerine tüplü fidan dikilir ve üzeri toprakla kapatılır. Can suyu ile sulanır.

AÇIK KÖK FİDAN DİKİMİ :

Açılan çukur içine 2 kg.Cankar Katı Solucan Gübresi konulur. Gübrenin üzerine 5 cm.kalınlığında toprak dökülür. Fidanın köklerinin gübreyle doğrudan teması önlenir. Fidan dikilerek çukur toprakla kapatılır. Can suyu ile sulanır.

GÜBRELEME DÖNEMLERİ :

Gübre Kullanımı öncesinde ağacın kökleri etrafında oluşmuş olan yabani otların temizlenmesi gerekir. Ağaç diplerinde kuru yaprak veya ot bırakılmamalıdır.

CANKAR KATI SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIMI :

Mart ayında Ağacın dal izdüşümüne denk gelecek şekilde etrafını taç şeklinde çevreleyen 15-20 cm. derinliğinde ve 15-20 cm genişliğinde çukur kazılır.  

·       1-3 yaşlarındaki ağaçlarda : 2 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

·        3-4 yaşlarındaki ağaçlarda :  3-4 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

·       5 yaş ve üzerindeki ağaçlarda : 5-10 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

 

CANKAR SIVI SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIMI :

1.Uygulama : Nisan ayında ağaçlar uyanmadan önce 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak dallara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

2.Uygulama : Mayıs ayında çiçeklenme öncesinde 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak dallara ve yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

3.Uygulama : Haziran ayında Çiçeklenme sonrası Meyve tutumunda 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak Dallara ve yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

4.Uygulama : Temmuz ayında 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

 

FINDIKTA UYGULAMA :

GÜBRELEME DÖNEMLERİ :

CANKAR KATI SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIMI :

Fındık ağaçları hava şartlarının durumuna göre Kasım,Aralık ve Mart,Nisan aylarında olmak üzere yılda 2 kez Cankar Katı Solucan Gübresiyle  gübrelenir.

Ağacın dal izdüşümüne denk gelecek şekilde etrafını taç şeklinde çevreleyen 15-20 cm. derinliğinde ve 15-20 cm genişliğinde çukur kazılır.  


·        1-3 yaşlarındaki ağaçlarda : 2 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

 

·        3-5 yaşlarındaki ağaçlarda :  3 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

 

·       5 yaş ve üzerindeki ağaçlarda : 5-6 Kg. Cankar Katı Solucan Gübresi konulur ve üzeri toprakla kapatılıp sulama yapılır.

 

CANKAR SIVI SOLUCAN GÜBRESİ KULLANIMI :

1.Uygulama : hava sıcaklıklarına göre Fındık ağaçlarında uyanma başladığında 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak dallara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

2.Uygulama : İlk uygulamadan 15 gün sonra 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak dallara ve yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

3.Uygulama : 2. Uygulamadan 15 gün sonra 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak Dallara ve yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

4.Uygulama : 3.uygulamadan 15 gün sonra 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak yapraklara püskürtme yöntemiyle uygulanır.

 

NOT : Cankar Katı Solucan Gübresi ve Cankar Sıvı Solucan Gübresi Uygulaması gerçekleştirildiği taktirde; hastalıklara ve olumsuz hava koşullarına karşı dirençli ağaçlar, %30 ‘a varan verim artışı, İç doluluğu, tane iriliği, küllenmeye karşı direnç sağlanmaktadır.

 

AÇIK ALAN SEBZELERDE :

FİDE DİKİMİ :

Fideler için açılan,her çukur içerisine 100 gr. Cankar Katı Solucan Gübresi (ölçü olarak bir çay bardağına denk gelir) konur.

Dikim öncesi 200 cc Cankar Sıvı Solucan Gübresi 10 litre klorsuz suyla karıştırılır.Fide kökleri bu karışım içerisine bandırıldıktan sonra ;

Çukura ekilir ve çukur toprakla kapatılır.Cansuyu verilir.

              TOHUM DİKİMİ :

Tohum olarak yapılacak dikimlerde 1 dönüm araziye 150 kg. Cankar Katı Solucan Gübresi kullanılır. Tohumlar ekilir ve cansuyu verilir.

Her iki Yöntemde de Ekimden ve Cansuyu verildikten sonra;

1.Uygulama : Damlama yöntemiyle ilk sulamada 1 Dönüme 1 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi uygulanır.

1.Uygulamanın önemi : Köklerin güçlenmesini,sebzenin hastalıklara karşı direncinin artmasını sağlar.

2.Uygulama : Sebzeler yapraklanmaya başladıktan sonra 4-6 yaprak sayısına ulaşıldığında damlama yöntemiyle 1 dönüme 1 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi uygulanır.

Damlamaya ilave olarak ; 1 dönüme 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi yapraklardan püskürtme yöntemiyle uygulanır.

2.Uygulamanın önemi :  Çiçeklenme öncesi bitkinin gelişiminin hızlanması,gövde yapısının güçlenmesi ve çiçek sayısının artmasını sağlar.

3.Uygulama : Sebzelerin çiçeklenmesiyle birlikte,meyve oluşumuna kadar geçen süre içerisinde damlama yöntemiyle 1 dönüme 1 litre Cankar Sıvı Solucan gübresi uygulanır.

Damlamaya ilave olarak ; 1 dönüme 0,5 litre Cankar sıvı solucan gübresi yapraklardan püskürtme yöntemiyle uygulanır.

3.Uygulamanın Önemi : Sebzelerde , sayısı ve verimini, büyüklüğünü etkiler. Daha fazla sayıda veya daha büyük, daha ağır sebzeler üretilmesini sağlar. Sebzelerin,renk,koku ve tadında fark yaratır.Hasat sonrası bozulma,çürüme risklerine karşı raf ömrünün uzamasını sağlar.

ÖNEMLİ NOT : Damlama yöntemi uygulanmayacak ise; sulamanın bitimine 20-30 dakika kala,Cankar Sıvı Solucan Gübresi suyla karıştırılarak aynı ölçüde kullanılmalıdır.

YONCA'DA :

Yağmurlama Yöntemi : 5 dekara 2 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi olacak şekilde kullanılır.

Püskürtme Yöntemi : 400 litre suya 2 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi olacak şekilde 5 dekar alanda kullanılır. 

NOT : Her biçimden 1 hafta sonra uygulama yapılır.

 

 

TÜTÜN'DE :

DİKİM SIRASINDA : 1 ton suya 5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılır. 5 dekarlık alanda yapılan dikim sırasında can suyu ile birlikte verilir.

YAPRAKTAN UYGULAMA : 100 litre suya 0,5 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak tüm sezon süresince 4 kez yapraktan püskürtme ile uygulanır.

 

 

 

 

 

MUZ'DA :

KATI GÜBRE KULLANIMI :

Fide Dikimi sırasında her çukura 1 kg. KATI Cankar Solucan Gübresi konularak,fide dikimi gerçekleştirilir.

Yetişmiş Muz ağaçlarında ağaç başına 2-4 kg. KATI Cankar Solucan Gübresi konulur.

SIVI GÜBRE KULLANIMI :

Damlama Yönteminde : Sezon Boyunca 4 kez Dekara 1,5 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi uygulaması yapılır.

Yapraktan Uygulama : 100 litre suya 0,5 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak 15-20 gün arayla yapraklardan püskürtme ile sezon boyunca uygulama yapılır.

 

 

ÜZÜM BAĞLARINDA : 

KATI GÜBRE KULLANIMI :

Bağlarda Budak sonrası toprak altı olarak katı gübreye Dekara 60-100 Kg. arası Cankar Katı Solucan Gübresi kullanılır.

 

 

 

 

SIVI GÜBRE KULLANIMI : 

1.Uygulama : Budak sonrası uyanmamış bağlara yapraktan Dekara 100 litre suya 0,5 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak püskürtme ile uygulanır.

2.Uygulama : Yapraklanma ve salkım başlangıcı sırasında Dekara 100 Litre suya 0,5 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak püskürtme ile uygulanır.

3.Uygulama : 2.uygulamadan 15 gün sonra Dekara 100 Litre suya 0,5 Litre Cankar Sıvı Solucan gübresi karıştırılarak aynı şekilde püskürtme ile uygulanır.

4.Uygulama : Meyvelerde renk değişimi sırasında 100 Litre Suya 0,5 Litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi karıştırılarak aynı şekilde püskürtme ile uygulanır.

Damlama Yönteminde : Dekara 1 litre Cankar Sıvı Solucan Gübresi olarak sezon süresince 3 defa uygulanır.